Ullastret, capital dels indiketes

 Ullastret, capital dels indiketes.

A Ullastret trobem un dels conjunts arqueològics més importants per a conèixer el període ibèric a casa nostra. Es considera la ciutat ibèrica més gran de Catalunya. Va néixer als segles VII-VI a.C. a partir d’uns poblats de cabanes, cap el 550 a.C. s’hi desenvolupen les primeres formes d’ocupació que es poden definir com a ibèriques.

La ciutat fou construïda sobre el petit turó de Sant Andreu des d’on es domina el paisatge suau i tranquil dels voltants. Al període de l’ibèric ple, el poblat s’amplia cap el costat est, reconstruint les fortificacions del costat oest amb torres noves de planta quadrada.

La ciutat ibèrica d’Ullastret tenia un segon assentament molt proper, a l’Illa d’en Reixac, situada al mig d’un estany de grans dimensions (més gran que el de Banyoles), alimentat per les aigües del riu Daró i per altres recs i torrents de la seva conca, l'estany d'Ullastret tenia una superfície aproximada d'uns 3 km quadrats. Fou dessecat entre el final del s. XVIII i el XIX amb un sistema de canals.

L’estructura interna dels dos poblats es diferencia pel terreny on es troben. A l’Illa el traçat dels murs coneguts indica una estructura ortogonal, mentre al Puig el terreny abrupte produeix uns trams més irregulars. Les troballes més antigues del que es considera una autèntica ciutat daten del VI a.C., i estava defensada per una magnífica muralla, que avui encara es conserva en gran part. A l'interior del recinte es poden veure restes d'habitatges, cisternes, sitges utilitzades per emmagatzemar gra i espais públics, com els temples

El moment de màxim esplendor va ser als segles IV-III a.C. quan la població superava les 6.000 persones, amb un paper central amb el comerç juntament amb la ciutat grega d’Empúries. Per aquí hi passava el camí d’Empúries que en aquella època era una ruta molt important.

Després d’un important treball de recerca i investigació s’ha fet una reconstrucció virtual en 3D de la ciutat que es pot veure al Museu d’Ullastret, on ens transporta en un viatge al temps a través dels carrers i cases de la ciutat ibèrica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada